De keerzijde van een influencer bestaan

Anno 2019 worden mensen ge-triggered bij het woord influencer. Je mag niet klagen over je geprivilegieerde plaats. Waar tegelijk zogezegd iedereen kan staan. Benodigdheden : een smartphone, knap lichaam, veel likes en volgers om uiteindelijk gratis spullen te verkrijgen. Een hashtag plaatsen en je bent klaar.

Ik heb mij altijd willen distantiëren van de term “ influencer”, wegens slechte connotatie. Mijn blog ook was nooit een middel om mij in die wereld te begeven. Maar het gebeurde onbewust, zonder ik het besefte was ik er zelf één.

500 instagram volgers

Ik schreef veel en graag dus het werd tijd mijn stem te hebben, al was het met iets luchtig zoals lifestyle. Ervoor was ik actief- ben het nog steeds- in de journalistiek. Ik vertelde verhalen van anderen en teksten werden inhoudelijk geredigeerd

Voor ik wist zat 17 jarige ik samen aan tafel met communicatie strategen, bedrijven en pr bureaus om mijn blog concept ter vervolledigen en eindigde het in een fulltime job. Ik had amper 500 Instagram volgers en werd uitgenodigd voor influencer events, brunches en lunches. Ik ga eerlijk toegeven dat ik niet wist wat ik mee bezig was, de nadruk lag op mij te amuseren. Maar dat zogezegd spontaan en onbedwongen leven is niet zo simpel en glamour dan iedereen zich inbeeld en wellicht zullen sommige denken dat ik luxeproblemen ga aanhalen.

Verloor mijn passie

Soms vergat ik mijn passie voor schrijven. Hoe woorden de liefde bedrijven. In elkaar vloeien en glijden. Liet mij verzinken in een onverzadigd bestaan. Verplaatste mij van evenementen naar evenement. Ontving gevulde zakken met folders. Had producten voordat ze op de markt verschenen en krijg een stilzwijgende druk om te recenseren cadeau. Je ontvangt niets gratis. Bekijk het als ruilhandel. Bedrijven hebben middelen en jij bent de persoon die het -onbewust- voor hen kan verkopen als is het maar door het product te gebruiken of benoemen. Een geloofwaardig, zelf opgebouwd doelpubliek is prijs loos.

Redactie zonder personeel

Persoonlijke deadlines hoopte op. Ellenlange lijsten van dingen die ik – van mezelf wou en- moest schrijven. Niemand drong me iets op maar toch voelde ik een druk. Mijn blog was niet meer onbedwongen maar waande me als redactie van een lifestyle magazine met maar één redacteur. Kende beter de namen van lippenstiften dan de titels van mijn cursussen. Want ja ik daarnaast ben ik nog student zoals de meeste van mijn leeftijd.

sponsored

Selfbranding

Influencers daar moet naar opgekeken worden maar niet teveel want het blijven gewone mensen. Het draait om jezelf verkopen. Bezie het als een politieker die contant campagne voert. Je moet niet enkel in de partij gaan geloven maar ook in de partijpunten en de persoon die ze verkondigt. Een influencer voert dagelijks campagne voeren. Moet niet alleen geloofwaardigheid opwekken bij haar bereik maar overtuigd ook bedrijven, marketing verantwoordelijken, pr bureaus, bedrijven etc….

Koude koffies

Naast jezelf altijd goed profileren wat enorm vermoeiend is, dronk ik koude koffies. (Ik bedoel koude chai-latte’s met amandelmelk.) Onbewust word je het cliché beeld van een blogger als je te lang in die wereld vertoeft. Met mij uit eten gaan is een ramp. Eerst een mooie foto van mijn bord of drankje dan pas eten, drinken, genieten en leven. Ik begaf me niet in het hier en nu maar leefde al in het verleden. Momenten ontglipte me net zoals mensen. Mijn gsm was zo’n “ job” geworden dat antwoorden op vrienden me teveel werd. Het was niet opzettelijk negeren maar mijn batterijen waren op.

viggos

Ik word geacht constant bereikbaar te zijn, te komen naar dat event dat er nauwelijks ademruimte was om stil te staan met wat ik werkelijk deed en blikte vaak terug naar waar ik was of wat ik deed. Het ging zo snel alsof mijn leven een film was die ik vanop de eerste rij meemaakte. Passief. Fysiek was ik er maar mentaal zoek. Ik escapeerde in een wereld van overdadigheid, materie en luxe die niet permanent realiteit zal zijn. De influencer wereld is zoals de reclame wereld, gemaakt om dromen te verkopen. Wordt gereduceerd tot je volgers aantal en kan de dag erna verplaats worden.

Ik moet leren mijn leven niet elk moment te willen delen. Meer mentaal bereikbaar zijn. Mezelf rust gunnen opdat ik oplaad en voor andere kan klaarstaan.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s